Eén van mijn webshops die nog in de kinderschoenen staat is www.his-creations.nl. Een super toffe webshop met Christelijke en Fairtrade artikelen. Deze webshop heeft een automatische koppeling met bol.com, wat betekent dat de orders vanuit Bol.com rechtstreeks in mijn webshop komen en we ze vanuit daar kunnen afhandelen. De Bol.com orders lopen aardig, maar de webshop zelf kan een stuk beter! En daar is het nu tijd voor!

Je webshop verbeteren met behulp van Google Search Console
Google Search Console vind ik echt een geweldige tool, omdat je hierin goed kan zien hoe je presteert op verschillende zoekwoorden. Daarnaast kun je ook fouten uit je webshop halen (zoals urls die niet meer bestaan of pagina’s met een 404 melding). Met behulp van Search Console kan je zeker op het gebied van SEO je positie in google enorm verbeteren. Maar hoe gebruik je Search Console om je webshop te verbeteren?

Je prestaties op gebied van SEO verbeteren met Google Search Console
Als voorbeeld gebruiken we mijn eigen webshop www.his-creations.nl. Search Console is hier al bijna een jaar gekoppeld dus er is enige data verzameld. We loggen in op Search Console en gaan naar het kopje ‘prestaties’. Je krijgt nu een overzicht op welke zoekwoorden van jouw webshop er het meest wordt geklikt en hoevaak deze worden vertoond. In onderstaand voorbeeld: his creations is een zoekwoord dat op onze webshop voorkomt. Deze is de laatste tijd 77 keer vertoond toen mensen er op zochten, en er is daarvan 57 keer op geklikt. Dit is een hoge CTR (Click Through Rate), maar liefst 74% van de mensen die ons in google op het zoek woord his creations ziet verschijnen klikt hier ook op. We hebben ook een goede positie in google, namelijk de 1e of 2e (dit zie je aan de 1,8).

Search Console en het vinden van SEO verbeterpunten #1
(Meetdatum 8 mei 2021) Uit bovenstaand voorbeeld kunnen we onze eerste kansen halen. We zien hier namelijk onze meest geklikte zoekwoorden! Als SEO kans voorbeeld neem ik nu ‘Naamhanger Babykamer’ (deze zijn overigens echt te leuk, kijk hier maar eens).
Op het woord naamhanger babykamer wordt 13 keer geklikt en het wordt 142 keer getoond. Een CTR van 9,2% wat voor een webshop best hoog is. Onze positie is ook redelijk, maar we willen best omhoog hoor :-)!

Wanneer we op naamhanger babykamer klikken in Search Console kunnen we wat meer details zien waarvan vooral ook het tabblad pagina’s interessant is.

Het tabblad pagina’s geeft aan naar welke pagina het zoekwoord gaat als je er op klikt. Zoals je ziet is dat de 1e url. In dit voorbeeld ga ik daarmee aan de slag.

Het google resultaat van je zoekwoord
Allereerst ben ik benieuwd hoe het resultaat van his-creations er in google eigenlijk uitziet als ik op naamhanger babykamer zoek:

Als ik goed kijk naar dit resultaat, dan zie ik de volgende verbeterpunten:
* In de url staat niet het woord babykamer
* In de titel staat niet het woord babykamer
Dit ga ik dan ook aanpassen. Let op! Bij het aanpassen van je url, zorg dat je de oude url redirect zodat zoekresultaten niet verloren gaan. Laat daarnaast je url gelijk indexeren in google (dit kan ook in Search!).

Search Console en het vinden van SEO verbeterpunten #2
Nu ben ik benieuwd wat er gebeurd wanneer mensen op de link in google klikken, op welke pagina komen ze terecht? Is het aantrekkelijk, zien ze gelijk wat ze zoeken én is het zoekwoord hier eigenlijk wel aanwezig?

Dit is het resultaat wanneer mensen op de link in google klikken. Vrij karig, toch? De volgende verbeterpunten ga ik hier toe passen:
* Een korte SEO categorie tekst bovenaan de pagina
* Een lange SEO categorie tekst onderaan de pagina
* Producten op de pagina plaatsen met de juiste SEO titel

Het resultaat meten van je SEO zoekwoord verbeteringen
Op 8 mei 2021 hebben we bovenstaand onderzoek gedaan en aangepast. Over 1 maand gaan we eens kijken wat hiervan de resultaten zijn!

Een andere manier om je kansen en verbeterpunten te vinden via Search Console kun je in mijn andere blog over je webshop verbeteren m.b.v. Google Search Console.

Mag ik jouw webshop of website verbeteren?
Wil je jouw webshop verbeteren en kan ik je daarbij helpen? Let me know! Ik kan het gehele proces doen, maar ik kan ook de verbeterpunten aandragen zodat je zelf aan de slag kan. Bekijk de tarieven voor het verbeteren van je webshop hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *